Keputihan

 jik diperhatikan ramai wanita mengalami masalah ini ….. 

Keputihan atau Leucorrhea adalah sejenis penyakit yang dihidapi oleh wanita. Ia berbentuk lendir berwarna putih yang berbau dan boleh mengakibatkan gatal. Wanita yang menghadapi masalah ini akan menunjukkan tanda-tanda pucat pada wajahnya dan sering mengalami keletihan. Emosi wanita tersebut akan mudah terganggu. Keputihan juga akan mengakibatkan rahim wanta tersebut menjadi kendur dan sekaligus menurunkan keinginan nafsu seks.

………………………………………………………………………..  

Sabtu 29 Dis 2007

Pelajar Alami Keputihan Teruk

SOALAN:
Saya berusia 20 tahun dan masih menuntut.

Saya mengalami keputihan yang teruk, ia sentiasa keluar seperti ketulan putih yang banyak.

Akibatnya, saya rasa sangat gatal pada bahagian kemaluan dan ia turut mengeluarkan bau. Adakah ia biasa dialami oleh gadis sebaya? Mungkinkah ia akan mendatangkan kesan yang lebih teruk lagi di masa depan? Bagaimana cara untuk mengatasinya?

MISS ELL,
Shah Alam, Selangor.

JAWAPAN:
INI memerlukan rawatan ubatan. Lazimnya ia disebabkan jangkitan kulat namun ia juga boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Pemeriksaan doktor boleh dilakukan.

Dalam kebanyakan kes, pengecaman ke atas ciri keputihan terbabit boleh memberikan telahan awal terhadap jenis kuman. Ini boleh disahkan secara mengambil sampel yang ada pada bahagian berhampiran bukaan faraj.

Pengambilan sampel ini mudah serta selamat dan tidak menjejaskan selaput dara seseorang. Hasil kultur sampel terbabit bolehlah dibandingkan kemudiannya dengan rawatan yang diberi.

 Jika masalah ini berulang, anda mungkin memerlukan ujian lanjut seperti paras gula dalam darah dan seumpamanya.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Penekanan terhadap penjagaan kawasan kemaluan juga perlu diberi perhatian, terutama jika anda mudah atau kerap berpeluh dan sewaktu kedatangan haid. Dalam hal ini, langkah terbaik adalah mendapatkan anak seluar yang mempunyai pengudaraan yang baik. Mana nak dapat ??? Sebenarnya premium beautiful menyediakan seluar yang mempunyai jaringan di bawah kemaluan bagi memberikan pengudaraan yang paling baik dalam penciptaan seluar dalam. Pengudaraan yang baik ini dapat membantu menghindar dari pembiakan bakteria. Beli satu set Premium beautiful boleh pakai sampai bila2. Rosak boleh repair. Tetapi seluar dalam biasa bila dah rosak kena buang dalam tong sampah la. Oleh itu segeralah mendapatkan set Premium Beautiful agar kesihatan anda lebih terjamin. KEPUTIHAN pun hilang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: